Saturday, February 5, 2011

Mi Kari Semarak Kasih





Bahan-Bahan:
BAHAN A :
300 gm ayam (di potong dadu)
500 gm udang basah (sederhana besar di kupas kulit kemudian rebus kulit udang untuk diambil air rebusan itu)
50 ml santan pekat
1 kuntum bungan kantan (diceraikan)
50 gm bebola ikan (fish ball)dibelah 4
50 gm fish cake dipotong kecil


BAHAN B :
3 biji bawang besar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 peket kecil serbuk kari ayam
1 kuntum bunga cengkih,lawang, buah pelaga dan kayu manis




BAHAN C :
5 pokok sawi hijau
50 gm taugeh
1 kilo mi kuning

BAHAN D :
3 biji lada merah (dihiris)
1 biji tomato merah (dihiris)
3 biji tauhu dipotong dadu dan digoreng
Bawang goreng
Cara:
1. Kisar bahan B, kemudian tumiskan bungan cengkih, lawang buah pelaga dan kayu manis dahulu kemudian masukkan bahan yg dikisar itu tadi dan tumis hingga naik bau(minyak).
2. Masukkan bahan A dimulakan dengan air rebusan udang, kemudian masukkan ayam rebus hingga empuk bersama bungan kantan, setelah itu masukkan udang beserta fish ball dan fish cake dan akhir sekali santan. Rebus hingga mendidih.
3. Celurkan bahan2 C kemudian tapis hingga kering air.
4. Sedia untuk dihidangkan bersama bhan D sebagai hiasan.
Cadangan Hidangan:
Sesuai untuk 4-6 orang bagi satu hidangan.



No comments:

Post a Comment