|
|
Bahan-Bahan: |
BAHAN A:
1kg tulang lembu//kambing
BAHAN B:
cili kering 10tangkai ( ikut citarasa)
10biji bawang merah
5biji bawang putih
1inci halia
sedikit belacan
BAHAN C :
3batang serai dibakar dan ketuk
1inci lengkuas dibakar dan ketuk
3ulas bawang merah (dihiris halus)
sedikit halba
air asam jawa
garam dan bahan perasa (secukup rasa)
kerisik | |
Cara: |
rebus tulang sehingga empuk dan ketepikan
kisar bahan2 B sehingga halus
panas kan minyak , masukkan bahan2 C dan seterusnya tumis sehingga naik bau nya
masukkan bahan B ; goreng garing .
apabila sudah garing , masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati .
masukkan air asam jawa dan semangkuk air , garam , kerisik dan bahan perasa .
angkat setelah mendidih .
masukkan daun limau purut(ikut citarasa anda) |
Cadangan Hidangan: |
hidangan boleh dimakan bersama sama nasi putih , ikan kering dan sambal belacan . ianya jga boleh dicicah bersama roti . |
Tambahan: |
anda semua mesti mencuba resepi ini . pasti anda gemari nya . tulang juga boleh diganti dgn daging tetel . jika ingin kan lebih byk resepi email kan ke yati_61@yahoo.com |
No comments:
Post a Comment