Friday, February 4, 2011

Kari ikan Sihat (Tiada Santan)






Bahan-Bahan:
500gm Ikan bawal/lain2 ikan

Bahan a
½ cawan minyak masak
5 ulas bawang merah- dimayang halus
1 ulas bawang putih- dimayang halus
7 helai daun kari
50 gm halba campur

Bahan b
1 paket rempah kari ikan
2 sudu besar serbuk lada
1 cawan air (gaulkan rempah kari dan lada)
100gm asam jawa- dijadikan air asam
secubit garam

Bahan c
7 biji bendi
2 biji tomato- dipotong 4
2 biji cili besar 
Cara:
Panaskan minyak masak,tumiskan bahan a sehingga layu. Masukkan bahan b, kacau perlahan-lahan sehingga pecah minyak.Masukkan ikan, biarkan seketika supaya rempah serap ke dalam isi ikan tersebut sebelum masukkan air sehingga ikan tenggelam.Masukkan bendi. Apabila sudah mendidih, tutup api dan masukkan tomato.
Cadangan Hidangan:
Cili besar untuk hiasan
Tambahan:
Kari ikan ini adalah resepi sihat bagi orang yang pentingkan kesihatan sebab tiada santan digunakan.Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment